Povestea banilor pdf

Despre carte:

Luați în considerare bancnota de 20 de dolari.

Nu are mai multă valoare, ca simplă bucată de hârtie, decât banii de Monopoly. Cu toate acestea, chiar și copiii recunosc faptul că ruperea unei bancnote în bucăți mici este un act de o prostie de neconceput. Ce face ca o bancnotă de 20 de dolari să valoreze de fapt 20 de dolari? În cel de-al treilea volum al seriei sale de succes Naked, Charles Wheelan se folosește de această întrebare aparent simplă pentru a deschide ușa către lumea surprinzător de colorată a banilor și a băncilor.

Căutarea unui răspuns declanșează pe parcurs nenumărate alte întrebări: De ce există banii de hârtie (monedă fiduciară, dacă vreți să fiți pretențioși)? Și de ce unele națiuni, cum ar fi Zimbabwe în anii 1990, tipăresc atât de multă hârtie încât aceasta devine mai valoroasă ca hârtie igienică decât ca monedă? Cum folosesc băncile centrale puterea de a crea bani pentru a opri crizele financiare? De ce cea mai mare parte a Europei are o monedă comună și de ce acest aranjament a provocat atât de multe probleme? Și oare aplicațiile de plată, bitcoin sau alte noi tehnologii vor face ca toate acestea să devină inutile?

În Naked Money, Wheelan abordează toate aceste aspecte și multe altele, arătându-ne cum ar trebui să funcționeze sistemele noastre bancare și monetare în situații ideale și dezvăluind haosul și suferința provocate în situații reale de inflație, deflație, ilichiditate și alte efecte monetare. Pe tot parcursul lucrării, stilul unic, cu ochi strălucitori și capricios al lui Wheelan aduce lejeritate și claritate unui subiect adesea lipsit de ambele. Cu povești lămuritoare din Argentina, Zimbabwe, Coreea de Nord, America, China și din alte părți ale lumii, Wheelan demistifică lumea curioasă din spatele hârtiei din portofelele noastre și a cifrelor din conturile noastre bancare.

Informație:

Autor: Charles Wheelan
Editura: Humanitas
Colectie: Istorie
Anul aparitiei: 2.020
Luna aparitiei: 8
Tip coperta: Brosata
Numar de pagini: 408
Format: 130 x 200
ISBN: 978-973-50-6792-2
Cod de bare: 9789735067922

Your email address will not be published.