Podul spionilor. O poveste adevarata a Razboiului Rece pdf

Despre carte:

Cine au fost cei trei bărbați pe care superputerile americană și sovietică i-au schimbat pe podul Glienicke din Berlin și la Checkpoint Charlie, în primul și cel mai legendar schimb de prizonieri între Est și Vest? Podul spionilor le urmărește în mod viu traseele până la acel schimb din 10 februarie 1962, când soarta lor a contribuit la definirea conflictelor și a curentelor letale din cei mai periculoși ani ai Războiului Rece.

Bridge of Spies este povestea adevărată a trei personaje extraordinare – William Fisher, alias Rudolf Abel, un agent KGB de origine britanică, arestat de FBI în New York și încarcerat ca superspion sovietic pentru că a încercat să fure cele mai prețioase secrete nucleare ale Americii; Gary Powers, pilotul american de U-2 care a fost capturat când avionul său a fost doborât în timp ce efectua o misiune de recunoaștere deasupra orașelor închise din centrul Rusiei; și Frederic Pryor, un tânăr american absolvent de studii superioare la Berlin, identificat din greșeală ca spion, arestat și reținut fără acuzații de Stasi, poliția secretă a Germaniei de Est. 
 
Țesând pentru prima dată cele trei fire ale acestei povești împreună, Giles Whittell descrie cu măiestrie tensiunile politice intense și politica nucleară care au adus Statele Unite și Uniunea Sovietică atât de aproape de un război fierbinte la începutul anilor 1960. El dezvăluie viețile dramatice ale unor oameni atrași de datorie și curiozitate în punctul culminant al Războiului Rece, precum și tragicomedia erorilor care l-au determinat în cele din urmă pe Hrușciov să trimită rachete către Castro. Doi dintre subiecții săi – spionul și pilotul – au fost primii căutători de arme de distrugere în masă. Cel de-al treilea, un intelectual care vorbea fluent germana, nu era împovărat de persoane dependente și cerceta o teză de doctorat despre sistemul de comerț exterior al blocului sovietic, părea pentru Stasi exact genul de persoană pe care CIA ar fi trebuit să o recruteze. Nu a fost. Fiind depășit de situație în capitala mondială a spionajului, a fost acuzat pe nedrept de spionaj și astfel a ajuns în atenția Agenției pe o cale mai ocolită. Cei trei bărbați au fost salvați de soartă și de familiile lor, împotriva unor șanse descurajante, iar apoi au fost uitați. Cu toate acestea, ei au pus în evidență neîncrederea patologică care a alimentat cursa înarmărilor pentru următorii 30 de ani.
 
Bazându-se pe noi interviuri realizate în Statele Unite, Europa și Rusia cu actori-cheie din cadrul schimbului și al evenimentelor care au dus la acesta, printre care Frederic Pryor însuși și omul care l-a doborât pe Gary Powers, Bridge of Spies surprinde o perioadă în care soarta lumii depindea cu adevărat de mesaje codificate pe micropuncte și de tineri curajoși în costume de presiune. Schimbul din acea zi friguroasă, în două dintre cele mai sensibile puncte de pe Cortina de Fier, a reprezentat primul pas înapoi față de locul în care se aflau superputerile de la construirea Zidului Berlinului în vara precedentă – în pragul celui de-al treilea război mondial.

Informație:

Autor: Giles Whittell
Editura: Litera
Colectie: Carte pentru toti
Anul aparitiei: 2.020
Luna aparitiei: 7
Tip coperta: Brosata
Traducator: Marius Chitosca
Numar de pagini: 512
Format: 110 x 165
ISBN: 978-606-33-5562-2
Cod de bare: 9786063355622

Your email address will not be published.