Novacenul. Viitoarea epoca a hiperinteligentei pdf

Despre carte:

James Lovelock, creatorul ipotezei Gaia și cel mai mare gânditor din domeniul mediului din zilele noastre, a elaborat o nouă teorie uimitoare despre viitorul vieții pe Pământ. El susține că antropocenul – epoca în care oamenii au dobândit tehnologii la scară planetară – se apropie, după 300 de ani, de sfârșit. O nouă eră – novacena – a început deja.

Noi ființe vor apărea din sistemele de inteligență artificială existente. Acestea vor gândi de 10.000 de ori mai repede decât noi și ne vor privi așa cum privim acum plantele – ca pe niște creaturi care acționează și gândesc cu o lentoare disperată. Dar aceasta nu va fi o preluare crudă și violentă a planetei de către mașini, așa cum și-au imaginat scriitorii și regizorii de filme SF. Aceste ființe hiperinteligente vor fi la fel de dependente de sănătatea planetei ca și noi. Ele vor avea nevoie de sistemul de răcire planetară al Gaiei pentru a se apăra de căldura tot mai mare a soarelui la fel de mult ca și noi. Iar Gaia depinde de viața organică. Vom fi parteneri în acest proiect.

Este crucial, susține Lovelock, ca inteligența Pământului să supraviețuiască și să prospere. El nu crede că există extratereștri inteligenți, așa că noi suntem singurele ființe capabile să înțelegem cosmosul. Poate, speculează el, novacena ar putea fi chiar începutul unui proces care va duce în cele din urmă la o inteligență care va sufla întregul cosmos. La vârsta de 100 de ani, James Lovelock a realizat cea mai importantă și mai convingătoare lucrare din viața sa.

Informație:

Autor: James Lovelock
Editura: Polirom
Colectie: Hexagon
Anul aparitiei: 2.020
Luna aparitiei: 3
Tip coperta: Brosata
Numar de pagini: 192
Format: 135 x 200
ISBN: 9789734680474
Cod de bare: 9789734680474

Your email address will not be published.