Istoria nespusa a Statelor Unite ale Americii pdf

Despre carte:

În completarea serialului documentar de la Showtime, regizorul Oliver Stone și istoricul Peter Kuznick contestă ortodoxiile predominante din cărțile de istorie tradiționale în această carte de cercetare amănunțită și analiză riguroasă a laturii întunecate a istoriei americane.

Noțiunea de excepționalism american, care datează de la predica lui John Winthrop din 1630 de la bordul vasului Arbella, încă distorsionează înțelegerea americanilor despre rolul națiunii lor în lume. Cei mai mulți se feresc să recunoască faptul că Statele Unite au pretenții imperiale. Dar istoria spune altceva, așa cum dezvăluie regizorul Oliver Stone și istoricul Peter Kuznick în această relatare captivantă despre ascensiunea și declinul imperiului american.

Ajutați de cele mai recente descoperiri de arhivă și de documente recent declasificate și bazându-se pe cercetările celor mai buni cercetători din lume, Stone și Kuznick construiesc o Istorie populară a imperiului american, adesea șocantă, dar minuțios documentată, care oferă un context surprinzător pentru politicile Bush-Cheney care ne-au pus în război în două țări musulmane și ne arată de ce administrației Obama i-a fost atât de greu să croiască o nouă cale.

Stone și Kuznick le vor prezenta cititorilor un panteon de eroi și răufăcători în timp ce arată nu numai cât de mult s-au îndepărtat Statele Unite de tradițiile lor democratice, ci și forțele puternice care s-au luptat să ne readucă pe drumul cel bun.

Autorii dezvăluie că:
– bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki au fost inutile din punct de vedere militar și de nejustificat din punct de vedere moral.
– Statele Unite, și nu Uniunea Sovietică, au purtat cea mai mare parte a responsabilității pentru perpetuarea Războiului Rece.
– Povestea de dragoste a Statelor Unite cu dictatorii de dreapta a mers până la răsturnarea liderilor aleși, înarmarea și antrenarea unor ofițeri militari criminali și forțarea a milioane de oameni în sărăcie.
– Fundamentaliștii islamiști finanțați de SUA, care au luptat împotriva sovieticilor în Afganistan, au explodat din nou pentru a amenința interesele SUA și ale aliaților săi.
– Președinții americani, mai ales pe timp de război, au călcat frecvent în picioare constituția și dreptul internațional.
– Statele Unite au proferat în mod repetat amenințări nucleare și au fost teribil de aproape de un război nuclear.

Liderii americani cred adesea că nu sunt legați de istorie, însă Stone și Kuznick susțin că trebuie să ne confruntăm cu istoria noastră tulburătoare în mod onest și direct pentru a stabili un nou curs pentru secolul XXI. Concluziile lor îi vor provoca chiar și pe experți, dar există o întrebare la care numai cititorii pot răspunde: Este prea târziu pentru ca America să se schimbe?

Informație:

Autor: Oliver Stone, Peter Kuznick
Editura: Corint
Colectie: Corint Istorie
Anul aparitiei: 2.020
Luna aparitiei: 3
Tip coperta: Brosata
Numar de pagini: 384
Format: 130 X 200
ISBN: 9786067937350
Cod de bare: 9786067937350

Your email address will not be published.