Cum sa fii dictator. Cultul personalitatii in secolul XX pdf

Despre carte:

De la autorul premiului Samuel Johnson, câștigător al cărții Marea foamete a lui Mao, o explorare oportună și convingătoare a cultului personalității care a înconjurat opt dictatori ai secolului XX

Mussolini, Hitler, Stalin, Mao Zedong, Kim Il-sung, Ceaușescu, Mengistu din Etiopia și Duvalier din Haiti.

Niciun dictator nu poate guverna doar prin frică și violență. Puterea goală poate fi acaparată și menținută temporar, dar nu este niciodată suficientă pe termen lung. Un tiran care își poate constrânge propriul popor să îl aclame va rezista mai mult timp. Paradoxul dictatorului modern este că trebuie să creeze iluzia sprijinului popular. De-a lungul secolului XX, sute de milioane de oameni au fost condamnați la entuziasm, obligați să își aclame conducătorii chiar dacă erau împinși pe drumul spre servitute.

În Cum să fii dictator, Frank Dikötter revine la opt dintre cele mai înfiorător de eficiente culte ale personalității din secolul al XX-lea. De la parade atent coregrafiate la cultivarea deliberată a unui văl de mister prin cenzura de fier, acești dictatori au lucrat neîncetat la propria imagine și au încurajat populația în general să-i glorifice. Într-un moment în care democrația este în retragere, asistăm oare la o renaștere a acelorași tehnici în rândul unora dintre liderii lumii de astăzi?

Acest studiu oportun, povestit cu mare vervă narativă, examinează modul în care un cult se instalează, crește și se menține. El plasează cultul personalității acolo unde îi este locul, în inima tiraniei.

Informație:

Autor: Frank Dikotter
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2.020
Luna aparitiei: 7
Tip coperta: Brosata
Numar de pagini: 320
Format: 145 x 225
ISBN: 9789734682034
Cod de bare: 9789734682034

Your email address will not be published.