Cele mai faimoase escrocherii din istorie. De la colierul reginei la afacerea Madoff pdf

Despre carte:

Această carte relatează cazuri ale căror intrigi sunt pe măsura celei mai îndrăznețe și crude imaginații. Veți întâlni personaje cu destine extraordinare, fermecători total lipsiți de scrupule și empatie: Jeanne de la Motte, care a reușit să îl păcălească pe cardinalul de Rohan să îi plătească o sumă considerabilă pentru un colier destinat Mariei-Antoaneta (celebra și puțin cunoscuta Afacere a colierului reginei), Sir Gregor McGregor, cacique de Poyais, Thérèse Humbert și fabuloasa ei moștenire, Henri Lemoine, inventatorul diamantului sintetic, Ivar Kreuger și sifonarea economiilor lumii, Charles Ponzi și faimoasa sa piramidă, Michele Sindona, bancherul Mafiei și al Vaticanului, teribilul Bernard Madoff și câțiva alții.
Christian Chavagneux povestește trucurile folosite de acești bărbați și femei pentru a înșela victimele care erau departe de a fi lipsite de inteligență și de gândire critică, unele dintre ele timp de zeci de ani. El intră în detalii despre mecanismele înșelăciunilor lor, motivele pentru care au reușit, înainte de a relata căderea lor – la fel de spectaculoasă ca și succesul lor. De asemenea, el stabilește pentru fiecare dintre escrocherii un fel de ecuație a escrocheriei, care prezintă principalii factori determinanți. Căci forma particulară pe care o ia fiecare nu este un efect al întâmplării. De asemenea, dezvăluie mecanismele economiei și societății unei epoci. Istoria escrocheriilor este istoria capitalismului: nu se escrochează la fel în epoca dereglementării financiare și a paradisurilor fiscale ca în vremurile în care moștenirea era principala sursă de bogăție!

Christian Chavagneux este doctor în economie și este în prezent redactor la revista lunară Alternatives Économiques. Este, de asemenea, editorialist la France Inter și BFM Business. Este autorul cărților Une brève histoire des crises financières: des tulipes aux subprimes (2013, ediție nouă, 2020) și Les Paradis fiscaux (împreună cu Ronen Palan, 2012, ediție nouă, 2017), ambele publicate la editura La Découverte, precum și al cărții Les Aventuriers de la finance perdue (împreună cu James), Casterman, 2016.

Informație:

Autor: Christian Chavagneux
Editura: Polirom
Colectie: Hexagon
Anul aparitiei: 2.020
Luna aparitiei: 6
Tip coperta: Brosata
Numar de pagini: 416
Format: 130 x 200
ISBN: 9789734681907
Cod de bare: 9789734681907

Your email address will not be published.