Ce este filosofia antica? pdf

Despre carte:

O magistrală mappa mundi a terenului pe care Pierre Hadot a lucrat atât de productiv timp de decenii, această lucrare ambițioasă revizuiește viziunea noastră asupra filosofiei antice – și, în acest fel, propune să schimbăm modul în care vedem filosofia însăși. Hadot scoate filosofia antică din tărâmul obișnuit al numelor, datelor și abstracțiunilor aride și o plasează direct în mijlocul vieții. Printr-o lectură istorică meticuloasă, el arată cum diferitele școli, tendințe și idei ale filosofiei antice grecești și romane tindeau toate spre un singur scop: să ofere un mijloc de a obține fericirea în această viață, prin transformarea modului în care individul percepe și este în lume.

Cea mai presantă pentru Hadot este întrebarea legată de modul în care anticii concepeau filosofia. El argumentează cu lux de amănunte, acoperind în mod sistematic ideile primilor gânditori greci, filosofia elenistică și antichitatea târzie, că filosofii antici erau preocupați nu doar să dezvolte teorii filosofice, ci să practice filosofia ca mod de viață – un mod de viață care să fie sugerat, luminat și justificat de discursul lor filosofic. Pentru antici, teoria filosofică și modul de viață filosofic erau legate în mod inseparabil.

Ce este filosofia antică? explică, de asemenea, de ce această legătură s-a rupt, în mod vizibil în cazul filosofilor academici, profesioniști, mai ales sub influența creștinismului. În cele din urmă, Hadot se întoarce la întrebarea dacă și cum ar putea fi restabilită această legătură. Chiar dacă aduce la viață gânduri și gânditori antici, această lucrare revigorantă oferă o direcție pentru cei care doresc să-și îmbunătățească viața prin intermediul unei gândiri filosofice autentice.

Informație:

Autor: Pierre Hadot
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2.020
Luna aparitiei: 12
Tip coperta: Brosata
Ilustrator: Alexe Popescu
Traducator: George Bondor, Claudiu Tipurita
Numar de pagini: 432
Format: 130 x 200
ISBN: 978-606-40-0824-4
Cod de bare: 9786064008244

Your email address will not be published.